KABE Nyheter 2025 - Smidiga husbilar och smarta husvagnar

– KABE lanserar sitt bredaste modellprogram någonsin

Inför modellåret 2025 presenterar KABE en rad intressanta husvagns- och husbilsnyheter. Nya slimmade Novum Compact, återlansering av instegsmodellen Classic på Fiat-chassi och den första helintegrerade husbilen med tvillinghjul är några av årets hetaste husbilsnyheter. I husvagnsprogrammet får instegsserien Estate ett exteriört designlyft och alla KABE-vagnar utrustas med ett nytt modernt kök och smarta tv-lösningar.

År 2023 blev ett av de bästa åren i KABE-koncernens historia. Det ökade intresset för hållbara och klimatneutrala semesterformer – och inte minst att semestra nationellt, så kallad hemester – har ytterligare stärkt KABE:s ställning som marknadsledande tillverkare av husvagnar och husbilar. I husvagnssegmentet har KABE imponerande 24 procents andel av den svenska marknaden medan siffran för husbilar är 7 procent. Dessutom har företagets satsning på export varit mycket framgångsrik, framför allt har försäljningen till Tyskland, Benelux och England ökat markant. Ett officiellt kvitto på märkets kvaliteter gavs i januari 2024 när KABE mottog fina utmärkelser på mässan CMT i Stuttgart. Totalt kammades sex priser hem i den prestigefyllda tävlingen, bland annat priset som "Årets husvagn 2024".

KABE Husbilar 2025

KABE Novum Compact – kortare, smalare, smidigare

KABE Novum är en prisvärd halvintegrerad modell med totalvikt på 3,5 ton, byggd på Mercedes Sprinter med chassi från AL-KO och välutrustad med full KABE-standard. Nu lanseras Novum Compact, ett nytt segment i KABE:s redan breda husbilsprogram. Modellen är 716 centimeter lång och 224 centimeter bred, alltså 29 centimeter kortare och 15 centimeter smalare än vanliga Novum.

– Efterfrågan på kompakta husbilar växer snabbt och med Novum Compact fyller vi ett behov hos många kunder. En lite kortare, lite smalare och lite smidigare husbil som är enkel att navigera på vägarna och campingplatserna, berättar Zac Karlsson, försäljningsansvarig Sverige. Novum Compact släpps i två planlösningar – LXL och LGB. LXL har franskbädd (196x132) medan LGB är försedd med enkelsängar (196x78). Båda planlösningarna har face-to-face-soffor, ett rakt kök med arbetsbänk, gasolspis och köksfläkt samt badrum med toalett, tvättställ och dusch. Det enda som i praktiken skiljer Novum Compact inredningsmässigt från vanliga Novum är att kylen är smalare.

Lättmanövrerad
Kompakta mått i kombination med smarta materialval ger Novum Compact en lastvikt på ca 500 kilo, vilket är imponerande för en premium-modell med vattenburen Alde-värme. Novum Compact är den minsta husbilen i KABE:s modellprogram, men kompromissar inte med grundvärdena som alltid kännetecknat Tenhultsproducenten. – Detta är en riktigt bra husbil att åka runt med. Vi tror att den tilltalar en kund som kanske haft en van och vill gå upp ett steg i storlek utan att köpa en fullbreddshusbil, säger Zac Karlsson. Novum Compact kan beställas med två utrustningspaket. Heavy-paket med totalvikten 4,5 ton eller ett Royal-paket med extrautrustning som till exempel 170 hästars motor, KABE Air Vent, golvvärmesystemet AGS II Pro, läderratt, trådlös laddningsplatta och extra högtalare.

KABE Novum Compact

KABE Ri810 LGB – dra tungt med tvillinghjul

För första gången lanserar KABE en helintegrerad husbil med tvillinghjul, det vill säga dubbla bakhjul monterade på samma axel. Anledningen är det ökade behovet av att kunna dra tyngre släpvagnar.


– Aktiva husbilsägare med fritidsintressen som till exempel häst, båt, motorcykel eller racerbil vill ha möjligheten att kunna dra tungt med sin husbil, säger Mikael Blomqvist, vd KABE.

Nya KABE Ri810 LGB med tvillinghjul har en maximal tågvikt på 7 ton, vilket är den högsta tillåtna sammanlagda bruttovikten för bil och släp tillsammans. Dragvikten är upp till 2 ton. Modellen, som byggs på Mercedes Sprinter med Mercedes eget chassi med rambalkar, kan fås med motor med 190 hästkrafter.

– Den starka motorn i kombination med bakhjulsdrift ger mycket god framkomlighet, särskilt i vinterväglag eller på hala underlag, säger Mikael.

KABE Ri810 finns i både Crown- och Imperial-utförande med en LGB-planlösning med queenbädd, vinkelkök, nedsänkbar dubbelsäng och kombinerad dusch och toalett i samma utrymme.

KABE Ri810 LGB – dra tungt med tvillinghjul

Observera att bilden är ett montage.


KABE Travel Master Classic 740 – en efterlängtad comeback

I år återlanseras Travel Master Classic 740 i KABE:s modellprogram. Classic, som gjorde stor succé som instegsmodell åren 2015–2022, är tillbaka med nytt exteriört utseende och nya specifikationer, men med samma beprövade och uppskattade koncept. Byggd på det helt nya Fiat Ducato-chassit med 140-hästarsmotor, 8-stegs automatlåda och smidig 740-längd, besitter serien goda köregenskaper och bjuder på en upplevelse med mycket personbilskänsla. TMC 740 har fått ny exteriör design med unik dekor i de klassiska KABE-färgerna rött och svart. Den grålackerade förarhytten bidrar till att ge serien ett fräsch exteriört uttryck.

Tre planlösningar
Nya Classic lanseras i tre välbekanta planlösningar; LXL med franskbädd samt enkelbäddsvarianterna LGB och T. Alla tre modellerna är halvintegrerade husbilar i 3,5-tonsklassen och kan köras på vanligt B-körkort.

– Nya Classic är troligen marknadens mest prisvärda modellserie med patenterad KABE-kvalitet, året-runt-egenskaper, modern teknik och god husbilsekonomi, säger Mikael Blomqvist, vd KABE.

Classic kan beställas med tre olika tillvalspaket – säkerhetspaket, heavypaket med totalvikt 4250 kilo samt heavypaket med totalvikt 4400 kilo och 180 hästkrafters motor.

KABE Classic serien

Observera att bilden är ett montage.


KABE Classic 740 LXL

Classic 740 LXL


KABE Classic 740 LGB

Classic 740 LGB


KABE Classic 740 T

Classic 740 T


KABE Van – designlyft och nytt off-road-paket

I år är det fem år sedan KABE lanserade sin första Van-modell. Den har snabbt blivit populär, inte minst för sina goda vinteregenskaper, fina åkkomfort och snygga design. Till årsmodell 2025 har den utvändiga designen uppdaterats med större dekorfält som ger ett sportigt intryck. Nyligen introducerades ett off-road-paket till KABE Van av årsmodell 2023 och 2024. Där ingår 18-tums offroad-däck och fälgar, skärmbreddare och robust frontbåge. Inför 2025 utökas detta paket med bland annat sidosteg, ett såväl praktiskt som designmässigt lyft.

– Offroad-paketet underlättar i svåråtkomliga områden. Men det exteriöra intrycket blir också maffigare, det är naturligtvis även en designfråga, säger Markus Svensson, försäljningsansvarig Norge.

En annan nyhet är det unika höj- och sänkbara tv-fästet, placerat mellan främre toaväggen och ryggen på sittgruppen. Med ett enkelt knapptryck hissas tv:n upp eller ner. Andra nyheter på KABE Van är en ny bältesbock med justerbart nackstöd och en större färskvattentank på 91 liter.


KABE Van ny exteriör

KABE Van med uppdaterad exteriör.


KABE Van Tv-fäste
KABE Van Offroad

KABE Van med off-road-paket.


Övriga husbilsnyheter

Modellåret 2025 uppdateras garaget i alla KABE:s helintegrerade husbilar. Den bakre delen på garaget är omkonstruerad vilket ger ett rymligare förvaringsutrymme. Det innebär även att lastluckorna till garaget har blivit större, både på bredden och höjden. Lastluckorna är nu 118 cm höga och 95 cm breda, de är alltså 12,5 cm högre och 18 cm bredare än tidigare (gäller ej 790-modellerna och Imperial 910 GB/QB). Vidare har alla KABE husbilar som byggs på Mercedes-Benz Sprinter uppdaterats med nya avancerade säkerhetssystem. Det gynnar framför allt de helintegrerade modellerna som nu försetts med Active Lane Keeping Assist (vilken hjälper till att hålla bilen i rätt körbana), Crosswind Assist (som förebygger sidvindar) och Tire Pressure Monitoring (som övervakar däcktrycket).

KABE Husvagnar 2025

KABE Estate - stilsäkert ansiktslyft

KABE marknadsför fem olika modellserier inom husvagnar - från instegsmodellen Estate till den exklusiva Imperial-vagnen, faktiskt hela Europas mest exklusiva husvagnsmodell. Det breda utbudet och den höga kvaliteten har gjort KABE till Sveriges mest sålda husvagn under 2023 med en marknadsandel på hela 24 procent. En av årets nyheter återfinns i den moderna Estate-serien som möter modellåret 2025 i en ny fräsch kostym. Den prisvärda serien Estate-serien lanserades år 2022 och tilltalar särskilt nyblivna campare och yngre familjer. Den stilrena designen och det moderna formspråket sticker ut från mängden, inte minst de läckra överskåpen som sätter tonen för hela vagnen. Förra året förbättrades överskåpen ytterligare med nya luckor i folien Grau med träkantlist och svart rand.

Ny exteriör
KABE Estate får till modellåret 2025 en ny sportig exteriör design.
– Serien får en helt ny dekalsats med 3D-känsla som utgör ett stilsäkert statement, säger Marcus Svensson, försäljningsansvarig Norge.

Förra årets raka design är ersatt med svepande linjer som signalerar fart och framåtrörelse. Precis som tidigare har Estate mycket standardutrustning, bland annat vattenburen golvvärme med Alde Compact värmepanna, tv-antenn, stereo, inbyggda högtalare, router, USB-uttag och skidfack med utvändig låsbar lucka. KABE Estate finns i tretton planlösningar.

KABE Estate exteriör

Smart tv-lösning på alla husvagnar

Många vill kunna titta på sin favoritserie även på resande fot. Därför är tv-lösningen något som KABE prioriterat i årets modellprogram.

– Alla husvagnar har nu ett insteg med en ny konstruktion. Tv-stativet är placerat på väggen innanför dörren och kan enkelt vridas ut, förklarar Marcus Svensson.

Den nya designen gör det möjligt att ha en tv med upp till 32 tums storlek. Planlösningarna CTDL och CXL behåller sin smarta tv-lösning med det höj- och sänkbara tv-fästet placerat i sittgruppens ryggstöd. Här hissar du upp eller ner tv:n med ett enkelt knapptryck. Som standard i alla KABE-vagnar medföljer tv-antenn med förstärkare samt en router som gör det enkelt att använda strömningstjänster.

KABE TV-fäste

Snygga och funktionella kök

Till modellåret 2025 får köket i alla KABE-vagnar en välsmakande uppdatering som förhöjer upplevelsen i det kanske viktigaste utrymmet i ett fritidsfordon.

– Köket är ofta hjärtat i en husvagn. Intresset för att laga mat på semestern ökar och med årets köksnyheter förbättrar vi både funktion och estetik, säger Marcus Svensson, försäljningsansvarig Norge.

Fokus har legat på rena linjer och sömlösa övergångar. Gavlar och lister har gjorts mindre synliga för att ge ett homogent intryck. Kökslådorna har ovanpåliggande svarta handtag som smälter in snyggt. På Royal och Imperial sitter en distans längst ner mot golvet med belysning. Distansen ger plats för fötterna vilket skapar en bättre arbetsställning vid köksbänken.

Spishällen gas-under-glass – unik nyhet!

De lyxiga Imperial-vagnarna får den exklusiva köksblandaren som vi känner igen från förra årets Imperial-husbilar. I Imperial hittar vi en annan intressant nyhet, nämligen spishällen Gas-under-Glass. Den har två gasolbrännare och en induktionsplatta – allt snyggt gömt under den släta spishällen.

– Det är både estetiskt tilltalande och förenklar rengöringen. Gas-under-Glass är en spännande innovation som vi är först med på husvagnsmarknaden, säger Marcus Svensson.

KABE nytt vinkelkök
KABE ny spis
KABE ny blandare

Nytt vinkelkök

Vidare erbjuds ett helt nytt vinkelkök som tillval på modellerna 560 XL och 600 XL i Ädelsten-, Royal- och Imperial-serierna. I serierna Ädelsten och Royal har KABE tagit fram en ny modul med vinkelspis till de mindre köken.

– Även ugnen är ny, en snygg modell med glasfront som ger ett modernt intryck, tillägger Marcus. Fyra modeller i Ädelsten-serien får en ny rak spis. Även Estate uppdateras med en rak spis med tre gasolplattor. Som tillval i de mindre Royal-vagnarna finns en spis med två gasbrännare och en induktionsplatta. I år har alla KABE-vagnar försetts med kylskåp från Thetford. Ytterligare en förbättring är att alla vagnar får nu det stora kylskåpet som standard.

Kort sammanfattning KABE 2025

Nyheter husbil

KABE Travel Master Classic 740

- Ny prisvärd instegsmodell på Fiat Ducato

- Standardiserad modell med patenterad KABE-standard

- Planlösningarna LXL, LGB och T

KABE Novum Compact

- Kompakt och smidig halvintegrerad husbil på Mercedes

- 29 centimeter kortare, 15 centimeter smalare

- Planlösningarna LXL och LGB

KABE Ri810 LGB

- Helintegrerad husbil med tvillinghjul

- Maximal tågvikt 7 ton, dragvikt 2 ton

- Finns som Crown och Imperial

KABE Van

- Exteriört designlyft

- Nytt offroad-paket

- Höj- och sänkbart tv-fäste

Övriga husbilsnyheter

- Nytt garage med större lastluckor

- Nya avancerade säkerhetssystem via Mercedes


Nyheter husvagn

KABE Estate

- Ny sportig exteriör design

- Tretton planlösningar

Smart tv-lösning

- Ny väggkonstruktion med stativ som enkelt kan vridas ut

- Upp till 32 tums storlek

Funktionella kök

- Unika spishällen gas-under-glass

- Rena linjer och sömlösa övergångar

- Köksskåp med distans för fotutrymme

- Ovanpåliggande svarta handtag

- Energisnåla kylskåp från Thetford

- Nytt vinkelkök på 780 TDL, 560 XL och 600 XL (Ädelsten, Royal, Imperial)



För mer information vänligen kontakta:

Mikael Blomqvist, vd
mikael.blomqvist@kabe.se, 070-696 55 66

Joakim Karlsson, marknadschef
joakim.karlsson@kabe.se, 070-877 95 75

Bilder finns på af.kabe.se
Användarnamn: kabese@kabe.se
Lösen: press

Se mer information om KABE 2025 i våra Kataloger


KABE kataloger 2025

KABE reserverar sig mot ev. sakfel och felskrivningar. KABE förbehåller sig rätten till ändring av konstruktion och data utan föregående meddelande.

KABE använder cookies!

För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade erbjudanden använder vi cookies.